Experimentul copiilor exploatați de industria textilă

Fashion Revolution, organizația non-profit din UK care a realizat și videoul viral cu Automatul ce vinde tricouri de 2 euro, a creat un nou experiment folosind tot o cameră ascunsă.
De această dată, au vrut să aducă în prim plan situația copiilor exploatați de industria textilă și standardele duble din acest domeniu.

Astfel, 5 copii din Germania cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, au căutat de muncă prin telefon sau direct în magazinele de haine din Berlin sau la companii din domeniul fashion. Răspunsurile au fost ferme de fiecare dată: NU se poate. Unii dintre interlocutori au fost de-a dreptul scandalizați, altora nu le-a venit a crede. Unii au spus “Aceasta ar fi exploatare de minori”, alții “Copiii ar trebui să se joace, nu să muncească”. Chiar și când cei mici s-au angajat să ceară foarte puțini bani, răspunsul a rămas la fel de ferm.

“Normal!”, am spune cu toții.
Ei, se pare totuși că lucrurile nu stau chiar așa. Conform International Labour Organization, în jur de 168 milioane de copii din întreaga lume sunt exploatați. Dintre ei, 85 de milioane muncesc în condiții cu grad sporit de risc.
Mulți dintre ei lucrează în industria textilă și produc haine care ajung mai ales la consumatorii din SUA și Europa. Copiii sunt considerați lucrători ideali deoarece cer puțini bani, nu își cunosc drepturile și se poate profita cu mare ușurință de ei.

Sofie Ovaa, coordonator al campaniilor Stop Child Labor declara, pentru Guardian: “Nu există supervizare a fenomenului sau mecanisme de control social, nici o asociație care să îi poată ajuta să negocieze pentru condiții mai bune de muncă”. “Sunt lucrători necalificați fără o voce, deci ținte facile”.

Totuși, noi putem alege ceea ce cumpărăm și putem pune întrebări. Putem cere companiilor să spună unde își produc hainele și cine le realizează. Să facă publice videouri cu condițiile de muncă si cu lucrătorii. Să nu mai fie numai indivizi dintr-o țară îndepărtată, fără nume, față, identitate, importanță. Findcă mulți dintre noi așa ne raportăm la ei!
Să fie persoane. Oameni. Cu un chip și o voce. Cu dorințe, probleme, bune și rele. Poate așa latura noastră unamă, care este tot mai atrofiată, se va activa.

Sursă articol și fotografii:
http://www.ecouterre.com/video-five-children-from-berlin-ask-fashion-companies-for-a-job/
http://www.ilo.org/global/topics/child-labour/lang–en/index.htm
http://stopchildlabor.org/

 

 

Anda

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul Bebe Ghi