activitati-primavara-mamici

10 activități de primăvară pentru mămici

În ton cu vremea primăvăratică de afară, m-am gândit să scriu un articol legat de cum putem folosi mai bine energia dată de vremea frumoasă, de ciripitul păsărilor, de albastrul nesfârșit al cerului. Și pentru că o parte din voi ați învățat deja din articolul anterior cum să vă odihniți mai bine pentru a avea încă și mai multă energie de consumat, haideți să vedem împreună cum o putem folosi în avantajul nostru și al familiei noastre.

Eu ma bucur de fiecare anotimp și reușesc să văd partea pozitivă în oricare din ele : vara este perioada când copiii sunt în vacanță și mă bucur de trafic redus în București, toamna mă bucur de culorile frunzelor din copaci, iarna mă bucură faptul că noaptea e mai lungă și pot citi și face mai multe activități în interior când toată familia se strânge mai devreme în casă, iar primăvara…primăvara este un nou început, unul în care simt că renasc o dată cu natura. Încerc sa folosesc energia acestui anotimp într-un mod cât mai constructiv și dătător de satisfacții. Pentru asta îmi place să stabilesc niște rutine.

Se spune că stabilirea de rutine, îi ajută pe părinții ocupați să gestioneze și să finalizeze mai ușor ceea ce își doresc. De asemenea, părinții dau astfel un exemplu copiilor despre cum să obțină într-un mod structurat ceea ce își doresc cu adevărat.

O să împărtășesc mai jos o serie de activități preferate de-ale mele, pe care recunosc că dacă nu le planific și nu le stabilesc ca prioritate, le scap adesea din vedere și sunt luni întregi care trec pe lângă mine fără a mă ocupa de ele.

  1. Curățenia de primăvară. Și aici nu mă refer la acea curățenie în care speli ferestrele și cureți în spatele dulapului. Cred că ai depășit de mult acel moment în care faci asta la Paște și la Crăciun, și acele locuri sunt curățate acum în mod frecvent. Mă refer mai degrabă la acel loc din casa ta unde de ceva timp nu ai făcut decât să acumulezi lucruri. Poate este vorba despre dulapul tău de haine, despre lada cu jucării pentru copii care dă pe dinafară sau despre cosmeticele pe care nu le-ai mai folosit de luni sau ani. Primăvara asta poți alege cel puțin unul din aceste locuri și să faci curățenie acolo ca le carte. Donează haine, cărți, jucării și scapă de cosmeticele expirate sau care nu îți fac bine. Sentimentul pe care îl vei avea după, este extrem de eliberator și satisfăcător. Poți face din asta și o activitate de familie. Cu siguranță copii vor avea ceva de învățat dintr-o astfel de activitate.
  2. Stai sănătoasă și activă. Cred că este inutil să menționez beneficiile unui astfel de stil de viață. Ce îmi place mie să fac primăvara este să îmi analizez obiceiul de a face mișcare și de a vedea dacă am ceva de schimbat. Spre exemplu, acum am hotărât să renunț la abonamentul la sală unde oricum nu ajungeam decât în week-end și să îl înlocuiesc cu 2-3 ședințe de yoga acasă plus 30 de minute de mers pe jos zilnic, seara, când vin de la birou. Cobor cu o stație mai devreme la metrou și merg pe jos 20-30 de minute. Să vedem cât mă va ține 🙂 Alte idei, mai ales dacă ești mămică cu bebeluș (dar nu numai), este plimbarea zilnică cu copilul. O poți face mai lungă sau într-o zonă diferită unde te poți bucura mai mult de primăvară. Mersul pe jos este atât de sănătos, nici că ai nevoie de altceva dacă îl faci zilnic și pentru o durată suficientă de timp.
  3. Activități în familie. Cu orele lungi la birou, activitățile școlare multiple, treburile de făcut prin casă, pare că rămâne prea puțin timp pentru activități comune. Aceste momente sunt extrem de importante pentru cei mici și cei mari și dacă le vei prioritiza și organiza, cu siguranță vei găsi timp pentru ele. Poți stabili rutina anumitor zile din săptămână când fie ce-o fi, luați cina împreună acasă. Poate fi o seară de filme sau de jocuri împreună. Poate fi o zi de curățenie într-un dulap, pe lună (așa cum povesteam mai sus). Orice ți se potrivește ție și familiei tale, dacă vei face din asta rutina primăverii tale, s-ar putea să îți placă atât de mult că vei dori să rămână rutina vieții tale de familie.
  4. Descoperă noi pasiuni și activități. Dacă îți dorești de mult timp să încerci ceva nou (că este vorba despre a învăța să gătești, să construiești un blog, să pictezi sau să practici un nou sport), poți profita de energia acestui nou anotimp pentru a începe. Poate fi modul ideal de a îți depăși zona de confort și de a le oferi copiilor tăi un exemplu legat de faptul că nu trebuie să le fie teamă să încerce lucruri noi. Cine știe, poate vei descoperi un talent ascuns care doar aștepta să iasă la iveală.
  5. Fă economii. Poate este momentul pentru tine să te așezi și să faci o evaluare a cheltuielilor familiei. Unde merg banii voștri ? De ce cheltuieli nu aveți cu adevărat nevoie și ați putea economisi acei bani pentru o vacanță exotică sau activități pentru copii ? Doar cu o analiză detaliată a cheltuielilor actuale poți lua decizii legate de economiile viitoare.
  6. Fă-ți timp pentru tine. Acesta poate fi un obiectiv în special pentru mămici care de obicei se pun pe ele pe ultimul loc. A te pune pe ultimul loc, a nu avea grijă de sănătatea ta fizică și mentală nu ajută pe nimeni. Nici pe tine, nici pe cei din jur, cu atât mai puțin pe copii. Când ești obosită, vei fi morocănoasă și nervoasă și în ciuda eforturilor de a ascunde asta, ele vor ieși la iveală și vei reacționa la un moment dat nepotrivit în fața copiilor și a soțului. Asta îi va face și pe ei să reacționeze nepotrivit și astfel toată lumea va fi nefericită. Dacă nu îți dorești să ajungi la astfel de situații, ai grijă de tine, găsește în această primăvară activități care îți fac plăcere și pur și simplu fă-le! Că este vorba despre a merge la coafor, la meni-pedi, la masaj, de a citi o carte, de a te vedea singură cu prietenele sau orice altceva îți face plăcere, pune-o pe lista de priorități, fă-o și vezi cum schimbă asta starea ta de bine și a familiei tale.
  7. Petrece timp în doi. Dacă ești într-o relație, sper că ești de acord cu faptul că partenerul ar trebui să reprezinte un element de suport cheie în viața ta. Știu că în anumite situații acest lucru pare imposibil deoarece el are alte priorități, însă indiferent de situație tu trebuie sa aduci contribuția ta de 50% în relație și să îi acorzi atenția cuvenită. Cheia succesului este bineînțeles comunicarea și identificarea modalității ideale pentru voi doi de a petrece timp împreună. În funcție de situația de moment profesională, financiară sau familială puteți avea mai mult sau mai puțin timp de a dedica acestui subiect. Indiferent de timpul și finanțele avute la dispoziție, dacă o relație sănătoasă este cu adevărat importantă pentru voi, veți găsi modalitatea de a vă bucura unul de celălalt. Ați putea stabili niște zile recurente din săptămână în care să luați cina împreună. Sau poate luați împreună niște cursuri (de dans, de fotografie sau orice altă pasiune comună aveți). Sau poate faceți un week-end singuri, fără copii (la voi acasă sau în afara orașului) dacă aveți în viața voastră măcar o persoană de încredere cu care să îi puteți lăsa.
  8. Fă un detox. Dacă ai mâncat multe “prostioare” în ultimul timp, odată cu Crăciunul și piețele goale de legume și fructe de sezon din România, este momentul cel mai potrivit să schimbi ceva și să faci un detox. Câteodată, corpul tău are nevoie de un mic reset. Încearcă 3 zile de sucuri naturale sau o săptămână de mâncare raw vegan. Sau poate postul intermediar este mai potrivit pentru tine. Soluții sunt o mulțime dacă acest element este cu adevărat important în viața ta. Eu nu sunt doctor și nici nutriționist, deci înainte de a alege opțiunea de detox cea mai potrivită pentru tine, documentează-te bine înainte și/sau consultă un nutriționist.
  9. Întâlnește-te cu o prietenă veche. Dacă ești într-un moment al vieții în care familia sau cariera îți ocupă tot timpul, este posibil să îți fie dor de întâlnirile cu prietenele de altădată. Dacă ai una sau mai multe prietene cărora le spui de ceva timp că trebuie, trebuie să vă vedeți și nu ați reușit încă, atunci acum este momentul. Ziua devine mai lungă și vremea se face mai călduroasă deci opțiunile de întâlniri sunt nenumărate. De la ieșirile în parc, la o cafea, la un prânz, cină sau chiar la una dintre voi acasă, orice este posibil dacă o puneți pe lista de priorități. Beneficiile întâlnirii cu o prietenă veche pot fi semnificative la nivel de bună dispoziție și mămicile știu bine că o mămică fericită înseamnă o familie fericită.
  10. Reglează-ți somnul. Despre acest subiect am scris un articol întreg aici https://bebeghi.ro/stare-oboseala-lipsa-de-energie-dimineata Acest fapt se încadrează în aceeași categorie : o femeie fericită înseamnă o familie/relație/carieră fericită. Dacă te afli într-un moment în care ceva din viața ta te nemulțumește, încearcă să te odihnești mai bine, asta îți va schimba energia și buna dispoziție. S-ar putea să fii surprinsă de schimbările pe care acest simplu lucru îl poate aduce în viața ta.

Acum că ai citit toate de mai sus este posibil să simți că ai foarte multe de făcut. Să ne fie clar : nu spune nimeni că trebuie să le activitati-primavara-mamicifaci pe toate. Acestea sunt doar niște idei și dacă vreuna dintre ele ți-a surâs atunci aceleia ar trebui să îi acorzi importanța necesară la implementare. Chiar și cea mai mică schimbare poate aduce beneficii majore în viața ta și a familiei tale. Și cine știe, dacă îi acorzi importanța necesară poate că aceasta va fi primăvara care ți-a schimbat viața în bine pentru totdeauna. Cât de frumos ar fi să plecăm la drum cu un astfel de gând ?

Care din ritualurile propuse rezonează cel mai mult cu tine ? Sunt unele pe care le-ai implementat deja și ți-au adus beneficii ? Sunt unele pe care ți-ai dori să le implementezi ? Sau poate ai alte idei nelistate de mine aici ? Împărtășește-le cu noi în comentarii !

O primăvară minunată să ai !

One Response to “10 activități de primăvară pentru mămici”

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul Bebe Ghi