Cum să alegi cea mai potrivită marcă de scutece pentru Ghiuța/ul tău

Îmi amintesc că nu m-a preocupat prea tare marca de scutece pe care le va purta David. Maternitatea unde am născut ne-a pus la dispoziție un pachet (primit din sponsorizări, desigur) de Pampers. Sunt, de altfel, omniprezenți: în maternități, în magazine, este alegerea numărul 1 a părinților din România. Am fost mulțumită de ele și în continuare nu m-am informat pe această temă. Am cumpărat din forța inerției aceeași marcă. Până când am mers într-un concediu la Bansko cu niște prieteni ce au și o fetiță de aceeași vârstă cu David. Ghiuții aveau atunci aproape 8 luni. Prietenilor li s-a terminat rezerva de scutece, noi le-am împrumutat câteva iar a doua zi au mers și au cumpărat. Dar au cumpărat altceva: Libero. Și ne-au dat și nouă să încercăm. Am fost foarte încântată de ele. Mi s-a părut că absorb mai bine și nu aveau mirosul de parfum înecăcios al celorlalte. Ajunși acasă, i-am cumpărat și lui David și, citind pe pachet, am observat eticheta de Nordic Ecolabel, faptul că sunt fără loțiune și că sunt fabricate din 20% materie primă reciclată. Interesându-mă toate acestea, prețul similar și faptul că îi veneau mai bine lui David, am rămas la ele.

Atunci am realizat că există produse mai bune (eram sigură că Pampers sunt cele mai bune la acel preț), mai sănătoase și, coroborat cu tot ce descopeream la cursul de lactație și alăptare pe care îl făceam privind laptele praf, mi-am dat seama că sunt o naivă care are impresia că pe cineva interesează sănătatea copilului meu. De atunci a trecut mai mult de un an, an în care am citit mult, am învățat multe, am început Bebe Ghi și am realizat, printre altele, importanța pe care o au scutecele pentru sănătatea celor mici. Ca de altfel toate textilele. Stau permanent în contact cu pielea lor delicată pe care trebuie să o mențină uscată, fără a o îneca în chimicale și loțiuni parfumate. Am să expun în continuare o sinteză a ceea ce am învățat și experimentat, fără a pretinde că ce folosim noi este cel mai bun sau că dețin eu vreun adevăr absolut. Vreau numai să împărtășesc informațiile pe care le am în speranța că vor fi de folos și altor părinți (mai ales celor aflați la primul copil). Și toate pleacă de la aceeași temă recurentă: importanța unei alegeri informate. Informați-vă și vedeți mai departe de reclamele cu bebeluși zâmbitori și dulci și familii perfecte!

Să ne stabilim prioritățile
Pe piață sunt o mulțime de opțiuni. Poate fi o provocare alegerea unei mărci sau a alteia, mai ales pentru că nu le putem încerca gratuit (rareori se oferă mostre). Ca să începi totuși de undeva, trebuie avute în vedere nevoile și bunăstarea copilului dar și prioritățile tale. Pentru fiecare dintre noi există criterii eliminatorii, fie că este vorba de cost, sănătate, protecția mediului înconjurător, să îi vină perfect celui mic. Sau poate toate?

Așteaptă să vină bebe, să ști exact ce greutate are și nu cumpăra în avans pachete mari sau baxuri. Întâi testează câteva mărci (cele despre care ai citit, care îți inspiră încredere și corespund criteriilor tale etc.) și apoi, în funcție de performanțele și felul în care îi vine scutecul copilului, rămâi la una dintre ele.
La început alege mărimea Newborn (2-5 kg) – știu, sună intuitiv, dar noi am cumpărat numărul 1 înainte de a se naște David crezând că este cel mai mic. Evident, era cât jumătate din copil 🙂

Un alt aspect ar fi faptul că în primele 2-3 luni copiii cresc foarte repede. Din acest motiv o să treceți repede de mărimile 1, 2 și chiar și 3. Așadar, nu îți cumpăra în avans cantități foarte mari de scutece ca să nu rămâi cu ele. După mărimea 3 sau 4 ritmul de creștere încetinește și atunci poți lua cât de multe dorești. Noi suntem la mărimea 6 de vreo…6 luni 🙂

Alege un scutec cu un grad superior de absorbție
Scutecele sunt de două tipuri: convenționale (de unică folosință) și textile (refolosibile).
Gradul de absorbție este criteriul de bază pentru orice tip de scutec și se traduce prin cantitatea de lichid pe care acesta o poate reține, cât de bine este ținută umiditatea departe de pielea bebelușului, cât de bine se distribuie lichidul pe toată suprafața scutecului. Un grad scăzut de absorbție înseamnă piele iritată, disconfort și scurgeri de lichid.
Am găsit o analiză comparativă pe Babygearlab, după mai multe criterii, a 24 de branduri de scutece de unică folosință (multe nu se regăsesc la noi). Totuși, mi s-a părut cea mai corectă și bine făcută analiză dintre cele pe care le-am parcurs. Detalii aici.

Click to enlarge

Caută scutecul cel mai potrivit pentru a evita scurgerile
Majoritatea brandurilor își stabilesc mărimile în funcție de numărul de kilograme ale copilului. Dar, ca și în cazul hainelor, fiecare scutec (deși aceeași mărime) diferă de cel al altei mărci. Plus că fiecare copil este diferit, cu particularitățile sale corporale. Așadar, numai prin încercare și eroare veți ajunge la modelul ideal. Deci, cumpără în cantități mici până îl descoperiți pe “the one” 🙂
Urmărește ca scutecul să aibă elastice laterale interioare dar și exterioare (aripioare) – vezi fotografia. De asemenea, calitatea materialului este de mare importanță. Materialul trebuie să fie suficient de moale și să fie flexibil, nu bățos. Există scutece rigide, care nu se mulează pe corp și nu sunt nici confortabile. De asemenea, permit și scurgeri prin spațiile care se formează între corp și material.
Să nu uiți și de aricii laterali sau din partea din spate (la unele modele) care permit o ajustare corespunzătoare.
Click to enlarge

Ai grijă de sănătatea copilului tău
Indiferent dacă ai un copil cu sensibilitate la chimicale, cu alergii care impun lipsa latexului sau a parfumului sau doar ești îngrijorată cu privire la expunerea celei/ui mic la chimicale sintetice, preocuparea cu privire la sănătate când vorbim despre scutecele de unică folosință este din ce în ce mai întâlnită. Și nu te lăsa păcălită de termenul “Hipoalergenic” care este un termen nereglementat și are o valoare neînsemnată, nefiind nicidecum un indicator al unui produs realizat cu gândul la sănătatea copiilor.
Recomandările pe care le-am sintetizat pentru a reduce riscurile de sănătate ar fi:
– evită scutecele albite cu clor. Acest procedeu poate lăsa în material reziduri dintr-o chimicală periculoasă numită Dioxină (anumite dioxine s-au dovedit a fi cancerigene și se pare că afectează sistemul imunitar și reproducător). Mai multe țări din uniunea Europeană au început să evite albirea cu clor datorită îngrijorării cu privire la dioxină și a posibilelor efecte asupra sănătății.
– evită scutecele cu parfum sau loțiuni. În mod clar nici parfumul și nici loțiunea nu sunt necesare într-un scutec. Mirosul de urină sau fecale nu va fi acoperit de nici o aromă sintetică, ci numai transformat în ceva și mai dizgrațios. Cât despre loțiuni: sunt pline de substanțe chimice care nici pe departe nu vor proteja sau face pielea celui mic mai fină, ci numai o vor încărca și intoxica. Lent și tăcut.
– polimeri super absorbanți – din păcate, nu se găsesc scutece de unică folosință care să nu îi conțină. Singura alternativă ar fi scutecele textile. Totuși, se pare că nu există în literatură studii relevante care să indice că folosirea acestor polimeri super absorbanți ar avea efecte negative asupra sănătății, în contextul întrebuințării lor în scutece de unică folosință. Mai multe detalii despre subiect, aici.
– ai în vedere scutecele textile – în mod clar este o variantă din ce în ce mai folosită, iar acest tip de tesătură este din ce în ce mai “performantă”. Sunt mult mai sănătoase, prietenoase cu mediul, colorate și costă mai puțin (pe termen lung).
Click to enlarge

Prețul/bucată
Tendința este de a calcula costul pe bucată (când vorbim despre scutece de unică folosință) având în vedere mărimea 1 a fiecărui brand. Dar, se pare că sunt producători care vând această mărime la un preț mai mic tocmai pentru a “prinde” părinții. Mulți dintre noi rămânem fideli unui brand fără a mai verifica și alternativele (din cauza diverselor mecanisme psihologice dar și influențelor marketingului agresiv). Așadar, comparați prețul/bucată pentru scutece de mărimea 3 sau 4.
Pe de altă parte, scutecele textile ajung să fie mai ieftine pe termen mediu și lung. Majoritatea au o singură mărime care este potrivită de la naștere și până spre 2 ani – datorită capselor de ajustare și, comparând costul a 25 astfel de scutece cu costul lunar pentru 24 de luni al scutecelor de unică folosință, câștigă scutecul textil.

Grija pentru mediul înconjurător
Există scutece textile și există scutece de unică folosință care pot fi biodegradabile sau non-biodegradabile.
Există multe discuții pe tema: “Care scutece sunt mai prietenoase cu mediul: cele textile sau cele de unică folosință biodegradabile?”. În mod clar în România 90% dintre noi (sau mai mult) folosim scutecele de unică folosință obișnuite, cele mai agresive cu mediul.  Puțini cunosc faptul că există scutece de unică folosință biodegradabile și și mai puțini și le permit.
Oricum, și scutecele textile au “problemele” lor legate de mediu în sensul consumului mare de apă și energie pentru a fi curățate. Dar, alegând între cele convenționale de unică folosință și cele textile, cele din urmă sunt cea mai bună alegere pentru părinții “verzi”.
Ideale rămân însă cele de unică folosință biodegradabile fiindcă sunt foarte confortabile, nu trebuie spălate și sunt prietenoase cu mediul. Dar sunt încă prea scumpe pentru cei mai mulți dintre noi.

Cam așa…Dacă vă interesează subiectul și doriți să aprofundați, vă recomand linkul de aici.
Aștept cu interes opinii de mămici/tătici/bunici ca să completăm articolul.

Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Diaper
http://www.parents.com/baby/diapers/
http://www.babygearlab.com/Disposable-Diaper-Reviews/Buying-Advice
http://www.babygearlab.com/Disposable-Diaper-Reviews

Anda

2 Responses to “Cum să alegi cea mai potrivită marcă de scutece pentru Ghiuța/ul tău”

  1. Tea

    Eu am mers pe mix intre textil si UF, si am perioade in care le prefer pe unele sau altele. E perfect pentru noi – si tot asa, si la textile am preferat sa iau mai multe branduri la incercat si ce nu ne-a placut am vandut dupa cateva folosiri (e drept, spre juma de pret, dar la 100 lei/chilot zic ca e ok). Sunt si-acolo discutii intregi, dar pentru mine merita efortul most of the time. Acum, cu mutarea, recunosc ca nu sunt in apele mele si ma bazez pe UF inca putin (eu am testat de toate, cele care imi plac sunt Huggies si Libero, singurele care mi-au scapat au fost marca Lidl.. si cele textile haha, dar acolo mi-am asumat). Incerc cat mai multe, ca si la servetele umede, cat sunt acasa prefer insa sa il spal/folosesc finet umezit..

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul Bebe Ghi