Energie dimineata

Stare de oboseală și lipsă de energie dimineața ?

Încă una din acele zile când te simți călcată de tren la prima oră dimineața ? Nu poți funcționa omenește până nu îți iei doza de cafea ? Simți o stare de oboseală și lipsă de energie dimineața și ți-ar plăcea să fie altfel ? Înțeleg perfect prin ce treci, am fost acolo, am simțit și eu asta zile și luni la rând. Acum mi se întâmplă rar, câteva zile pe lună și câteodată nici măcar atât. Din discuțiile cu prietenele și colegele de birou îmi dau seama că este o stare extrem de des întâlnită la femei și îmi doresc să împărtășesc cu tine câteva idei care poate te vor ajuta să depășești la nevoie acest gen de situație.

Plecând de la ideea că nu ai nicio problemă medicală care să genereze astfel de stări, vestea cea bună este că, dacă îți dorești cu adevărat, situația se poate îmbunătăți. Motivele din spatele stării de oboseală și a lipsei de energie pot fi multiple și de multe ori este nevoie să faci doar unul sau două lucruri greșit (fără să îți dai seama) pentru a asigura premisele unei dimineți grele.

Ce poate provoca starea de oboseală

Așa cum spuneam, sunt multe motive medicale ce stau în spatele unei stări continue de oboseală și aici se numără : anemia, hipotiroida, boala celiacă, diabet, depresia sau anxietatea. Dacă te știi suferind de una din aceste boli atunci soluția cea mai bună pentru tine este în mâinile unui specialist.

În schimb, dacă te știi sănătoasă clinic și cu toate acestea startul dimineața este un calvar, poți analiza obiceiurile de mai jos să îți dai seama dacă vreunul din ele ar putea reprezenta sursa lipsei de energie. Multe sunt legate de perioada dinainte, din timpul și imediat după trezire pentru că …veste șoc…somnul este cheia succesului când vine vorba despre reducerea stării de oboseală.

  • Apeși butonul de snooze de mai multe ori… Say what ? Pare nu tocmai intuitiv, deoarece în teorie dormi mai mult, deci ar energie dimineata stare oboseala lipsa energietrebui să te simți mai odihnită. Ei bine, când adormi pentru o perioadă atât de scurtă de timp, alarma te va trezi în ciclul de somn nepotrivit. Cele 5-10 minute dintre două alarme nu îți permit să intri într-o stare de somn suficient de profundă și te vei trezi exact la momentul nepotrivit, cât să te simți și mai obosităhttps://lifehacker.com/science-explains-why-you-should-stop-hitting-the-snooze-5991618 ). Ideal este să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, fără a apăsa deloc butonul de snooze.
  • Te uiți la TV sau computer înainte de culcare. Lumina dispozitivelor electronice afectează nivelul hormonului denumit melatonină, care este răspunzător de reglarea ciclului nostru de somn. Ideal este să înlocuiești acest gen de activități cu cititul, desen, scris, meditație sau orice te ajută să îți odihnești mintea. Din facultate nu mai am TV în dormitor și este minunat. A fost doar o chestiune de timp să mă obișnuiesc, iar acum când merg în concedii și am TV în camera de hotel nici măcar nu îl mai observ. În schimb, laptopul a pus stăpânire pe seara mea și aici lucrez de ceva timp, astfel încât să îl închid cu cel puțin o oră înainte de culcare.
  • Nu lași lumina să intre în cameră când te trezești. Când lumina intră în cameră, corpul intră în mod natural mai rapid într-o stare de energie. La mine chiar funcționează. Când ridic obloanele, fie că este soare afară, fie că este ploaie, mă încarc cu energie instantaneu. Ce-i drept, nu 100% ca după o cafea, însă nivelul de energie crește de la 10%, la 30-40% ceea ce este deja un progres.
  • Mergi la somn la ore diferite în fiecare noapte. Mămicile înțeleg perfect cât de bine funcționează asta pentru că au văzut efectele pe puii lor. Corpul nostru este ca un robot care, programat potrivit : mă culc la ora X, mă trezesc la ora Y energică, se va comporta în consecință.
  • Petreci prea mult timp în dormitor. Dacă îți înveți mintea cu faptul că dormitorul este doar pentru somn și sex, corpul va intra automat într-o stare de relaxare atunci când te pui în pat. E demonstrat științific. Dacă nu crezi, trebuie să încerci și te vei convinge rapid. În cazul în care spațiul nu îți permite, încearcă măcar să nu faci nimic altceva în pat în afară de a dormi și de sex. Uită-te la TV de pe canapea sau fotoliu. Joacă-te cu copiii pe jos sau pe canapea. Dacă îți faci un obicei din a te așeza în pat doar pentru cele două motive menționate, vei observa că somnul (sau cheful de sex 🙂 ) te vor lua mult mai repede odată așezată în pat.
  • Bei alcool înainte de culcare. Deși ai crede că alcoolul te relaxează și te ajută să dormi, în realitate te agită și vei avea un somn mult mai neliniștit. S-a demonstrat că alcoolul reduce calitatea somnului REM, acea parte de somn în care oamenii visează și este considerată a fi reparatorie.
  • Mănânci chiar înainte de culcare. Se spune că ar trebui să mănânci cu maxim 2 ore înainte de culcare. Astfel, corpul își va lipsa energie stare oboseala dimineata somntermina deja digestia când vei fi gata de somn și va fi relaxat, gata de odihnă. Ceea ce mâncăm ne afectează în egală măsură somnul. Ideal este ca la cină să renunțam la carbohidrați și alte mâncăruri cu nivel crescut de glucide. Astfel, corpul nostru nu va trebui să muncească foarte mult pentru a le digera și vom dormi mult mai liniștiți.
  • Camera nu este suficient de confortabilă pentru un somn odihnitor. Dacă este prea cald, gălăgie, lumină, salteaua sau perna prea incomode, somnul îți poate fi afectat. La modul general, mediul optim de dormit este : rece, întunecat, liniștit, confortabil, folosit doar pentru somn și relații intime.
  • Nu te hidratezi suficient. Deshidratarea contribuie la starea de oboseală. De aceea este important să bei cantitatea zilnică de apă necesară pentru tine. Poți verifica idealul zilnic de apă pentru tine aici:  https://www.hydrationforhealth.com/en/hydration-tools/hydration-calculator/
  • Ești stresată. O astfel de stare nu trebuie ignorată, mai ales dacă durează, deoarece ne poate influența în multe feluri calitatea vieții. Cel mai indicat este să consulți un terapeut care te va ajuta cu siguranță să găsești cea mai bună soluție pentru problema care te face să dormi prost noaptea. Pentru că fiecare problemă are cel puțin trei soluții, nu-i așa ? Dacă starea de stres apare din când în când, te poți ajuta rapid singură cu niște respirații profunde de meditație și/sau câteva poziții relaxante de yoga.   

Alte metode de a te trezi mai odihnită și energică, ar putea fi : să ai o rutină de dimineață pentru care abia aștepți să te trezești sau să folosești o alarmă inteligentă (de genul celei în care trebuie să rezolvi un puzzle pentru a o închide). Pe prima am testat-o. Pe a doua încă nu, însă dacă vreuna dintre voi a făcut-o sunt curioasă cum funcționează pentru voi.

Aici se potrivește una din vorbele lui Einstein care spune “culmea nebuniei este să faci la nesfârșit același lucru și să aștepți rezultate diferite”. Exact așa facem și noi, când nu schimbăm nimic în rutina legată de somn și ne mirăm de ce nu ne trezim în mod miraculos odihniți dimineața.

Și așa cum spunea Paul Valery, “Cea mai bună metodă de a-ți îndeplini visele este să te trezești de dimineață”. Așadar, trezește-te la timp, trezește-te energică și ești cu un pas mai aproape de realizarea viselor tale.

Dacă ai experimentat alte soluții care au funcționat și reușești acum să te trezești învigorată, împărtășește și cu noi aceste idei.

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul Bebe Ghi