Ai mai cumpăra acea rochiță viu colorată sau acea salopetă pentru puiul tău dacă știi că i-ar putea dăuna? Nu azi, nici maine, dar poate peste un an, doi sau zece ?
Eu am conștientizat acest lucru în urmă cu ceva vreme, când am descoperit, căci atât eu cât și bebe, avem probleme cu diverse alergii, dermatită atopică și piele sensibilă bineînțeles. Știi, genul acela de probleme cu cauză “necunoscută”. Știu efectul, este acolo, este concret, există, însă niciun medic nu îmi poate spune de ce și mai ales ce pot face pentru a rezolva definitiv această problemă. În ciuda multitudinii de analize și medici consultați nimeni nu îmi poate da o soluție. Asta m-a făcut să mă documentez mai mult și să găsesc eu soluția experimentând pe mine opțiuni naturale cu efecte adverse minime. În periplul sutelor de cărți și articole citite pe subiect am descoperit des teoria toxinelor din haine și a influenței negative pe care acestea le au asupra corpului nostru. M-am gândit să împărtășesc și cu voi aceste informații în speranța că vor ajunge la cât mai multe persoane ce au nevoie de ele.
În industria modei se folosesc peste 8000 de chimicale sintetice, marea majoritate dintre ele conținând diverși hormoni și substanțe cancerigene. Spre exemplu, cultura bumbacului acoperă aproximativ 2.5% din terenul arabil al lumii și consumă aproximativ 25% din volumul de pesticide folosite la nivel global. De asemenea, în 83% din apa potabilă a lumii s-au găsit microfibre din materiale sintetice pe bază de petrol precum nylon, acrylic sau poliester…say what ???
Purtând materiale naturale, non-toxice lași corpul să respire în voie, să se detoxifice (deoarece corpul tău emite zilnic prin piele toxine) și să își regleze temperatura. Materialele naturale sunt biodegradabile și se pot descompune în mediu în timp ce materialele sintetice pot polua pământul sute de ani fără a se descompune. Îngrijorător, nu-i așa ?
Am o veste bună pentru tine: ai făcut azi un pas în direcția unei vieți mai sănătoase citind acest articol. Conștientizând ceea ce pui pe corpul tău (fie ele haine sau cosmetice organice) poți reduce expunerea la compușii nesănătoși. Și conștientizând ceea ce pui în corpul tău (apă, aer, mâncare – le vom acoperi într-un articol viitor), poți reduce semnificativ această expunere la elementele mai puțin sănătoase.
Expunerea la chimicalele din haine poate avea impact asupra sănătății tale în mai multe feluri:
- Crește riscul dermatitei alergice. Coloranții azo-aniline sunt folosiți în mod uzual și pot produce iritații de la cele mai simple la cele mai severe (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3861849/). Simptomele sunt pe cât de neplăcute, pe atât de diverse: erupții roșii, mâncărimi severe, piele uscată și crăpată, bășici, umflături, senzații de arsură.
- Ajută celulele cancerigene să se dezvolte mai rapid. Spre exemplu, Glyphosateul, ingredientul activ din Roundup a fost clasificat drept cancerigen de către Organizația Mondială a Sănătății (https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/MonographVolume112-1.pdf). Nu cred că este cazul să mai detaliez consecințele devastatoare pe care înmulțirea celulelor cancerigene le poate avea asupra organismului. Mai bine să previn, decât să tratez și dacă prevenție înseamnă să port doar haine naturale și organice, eu decid că merită să mă sacrific. Tu ?
- Crește infertilitatea la femei și bărbați cu toxine precum perfluorinated chemicals (PFC) și alte pesticide care scad calitatea ovulelor și a spermatozoizilor. Câte cunoștințe ai care încearcă de perioade bune de timp să conceapă un copil fără succes ? Cum ar fi dacă tot ce ar trebui sa facă pentru a reuși este să aibă o alimentație echilibrată și să diminueze expunerea la toxinele din jur (inclusiv haine) ?
- Perturbă sistemul endocrin. Aici se încadrează chimicalele precum chlorine bleach (înălbitor pe bază de clor), ammonia (amoniac), heavy metals (metale grele) și phthalates (ftalați), folosite în producția clasică de bumbac (https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/endocrine/index.cfm). Cele mai des întâlnite disfuncții endocrine sunt: diabetul zaharat, tiroida Hashimoto, hipertiroidism, hipotiroidism și prolactinom. Really ? De ce ți-ai expune corpul la riscul unor astfel de boli când o simplă alegere diferită a ceea ce pui pe tine și în tine (prin mâncare) te poate ajuta să duci un trai mai sănătos și liniștit ?
Ce poți face pentru a-ți detoxifia hainele ?
- Alege materiale organice (bumbac, in, mătase, lână, cânepă și altele). Materialele organice sunt acelea care au fost produse fără a utiliza pesticide
- Caută să cumperi de la branduri care au certificări autorizate precum Blue Sign, Textile Exchange sau GOTS (https://www.global-standard.org/)
- Cumpără de la branduri care vând produse certificate organic. Alege să cumperi produse de calitate care să dureze mai mult, în defavoarea cantității
- Primește cu dragă inimă haine de calitate cadou de la rude, prieteni. Știi ca ele au fost spălate de mai multe ori și multe din toxinele inițiale au fost deja înlăturate.
Cum să îți detoxifici hainele ?
Pune-le la înmuiat peste noapte în apă amestecată cu detergent non-toxic. Spală-le și pune-le la uscat la soare. Soarele funcționează bine ca dezinfectant și detoxifiant. Repetă asta de mai multe ori și hainele tale vor fi puțin mai sigure la purtat. Totuși, această metodă presupune eliberarea toxinelor în aerul pe care apoi îl respirăm. Situația este complexă, din păcate.
Sau o opțiune mereu la îndemână sunt hainele din bumbac organic, vopsite non-toxic, precum cele cu care BebeGhi v-a obișnuit deja.
Cum să faci detergent de rufe natural, non-toxic ?
Detergent lichid: 100 gr săpun natural ras fin sau fulgi de săpun, 250 gr bicarbonat de sodiu, 3,7L apă și opțional 10 ml ulei esențial cu aroma dorită (preferabil de citrice care au proprietăți mai ridicate de curățare).
Într-un vas ce poate fi pus pe foc se pune săpunul ras și apă cât să îl acopere (aproximativ 600ml). Se amestecă la foc mic până se dizolvă. Într-un recipient mai încăpător se adaugă restul apei ușor încălzită peste care se toarnă săpunul dizolvat. La final se adaugă bicarbonatul de sodiu și uleiul esențial.
Și dacă dorești să folosești balsam de rufe natural, găsești propunerea mea de rețetă aici https://bebeghi.ro/de-ce-balsamul-de-rufe-nu-este-necesar-si-este-nesanatos
Primul pas pentru sănătatea ta și a puiului tău este să începi să porți sau măcar să cumperi începând de acum mai multe haine organice știind că sunt non toxice pentru corpul tău și mediu și nici nu contribuie la încălcarea drepturilor omului (prin exploatarea muncitorilor care lucrează în fabrici). Știu că este complicat ținând cont de prețul ridicat și modelele, încă limitate, existente în România, însă ai răbdare și începe cu pași mici. Important este ca începând de acum să nu îți mai alimentezi șifonierul cu alte haine toxice. Setează-ți intenția de a trăi mai sănătos purtând haine organice și trăind cu această intenție, în câțiva ani ai putea ajunge la o garderobă (poate capsulă?!) formată 100% din haine organice. Și mai ales, începe cu puiul tău. Pentru copii din fericire există multe branduri de haine organice, iar Bebe Ghi este un facilitator minunat al acestui stil de viață (https://bebeghi.ro/).