Este “doar Decembrie” – Cumpără rațional și dăruiește cu dragoste!

Sărbătorile de iarnă sunt, pentru mulți dintre noi, cea mai frumoasă perioadă a anului. Fie că ne bucurăm de concediul prelungit, reunirea familiei, vacanțe în locuri exotice, darurile de sub brad, mâncarea specifică, tradițiile și datinile populare sau cele din căminul nostru, fiecare găsește ceva care să îi umple sufletul și să bucure copilul/adultul din el.

În peisajul acesta idilic, cu zăpadă, brad, miros de prăjituri, bucurie sinceră de Ghiuți și Moș, s-a strecurat întâi discret, apoi s-a înrădăcinat consumerismul. Cu haina sa frumoasă și lucioasă dar cu fața sluțită de lăcomie, a reușit să treacă de rațiunea noastră și să acceseze butoanele emoției. Și uite așa, de la împrumutatul “Black Friday” și până la sfârșitul anului, lucrurile o iau razna.

Un studiu realizat de cei de la Traidcraft arată că mai mult de jumătate din populația din Regatul Unit este afectată negativ de febra cumpărăturilor de Crăciun. 54% dintre cei chestionați au răspuns că experimentează emoții negative ca stres, anxietate, grijă sau agresivitate atunci când vine vorba despre cumpărăturile dinaintea sărbătorilor de iarnă.

Știu, studiul s-a realizat în UK, dar curba lui Gauss este cam aceeași peste tot. Iar la noi poate că nu s-a ocupat nimeni să facă o astfel de cercetare. Așadar, aș spune că rezultatele ar fi aceleași și aici.

Ceea ce cred că ne-ar ajuta să ieșim din această furtună ar fi să ne ocupăm mai mult de noi, de familia și Ghiuții noștri, de relația cu oamenii importanți. Să petrecem timp alături de ei într-un mod care să ne umple inima și cutiuța cu amintiri. Cel puțin eu așa voi face.

Iar, dacă vorbim despre achiziții materiale, poate ar fi momentul să ne oprim o secundă, să respirăm și să cumpărăm rațional și sustenabil.
Mi-aș permite să îți sugerez să cauți produse provenite din comerț echitabil (Fair Trade). Astfel, îți vei folosi puterea de cumpărare pentru a ajuta oameni din lumea întreagă (detalii despre ce înseamnă Fair Trade – comerț echitabil găsești aici). Vei primi un produs de calitate și vei ști că banii tăi au ajuns acolo unde trebuie și nu în buzunarul celor 1% din populație care dețin 90% din bogăția lumii.

Iată ce spun cei care fac lucrurile “Fair Trade”:

“Imaginați-vă că și dacă numai 1% dintr-un miliard de lire ar fi cheltuiți în perioada sărbătorilor de iarnă pe produse provenite din comerț echitabil, am putea ajuta și îmbunătății condițiile de viață pentru sute de mii de oameni nevoiași. Cumpărătorul s-ar alege cu un suvenir realizat manual, un dar unic pentru cei dragi, iar gestul de a cumpăra acel produs ar însemna foarte mult pentru viața cuiva” – Larry Bush, Director de Marketing Traidcraft.

“Consumul lipsit de rațiune care face cumpărătorul să se simtă inconfortabil, mai ales prin prețul plătit de planetă și de oamenii sărmani, trebuie să înceteze. Putea naște schimbarea, fiecare dintre noi, prin deciziile luate și putem cumpăra produse provenite din comerț echitabil sau produse de la mici producători, realizate prin metode tradiționale. Așa o să susținem și o să contribuim la dezvoltarea comunităților defavorizate, la protejarea naturii și a sănătății noastre. Măcar de aceste Sărbători.” Safia Minney MBE, Fondator și CEO la People Tree

Așadar, dacă numai 1% dintr-un miliard de euro ar fi achiziții de produse provenite din comerț echitabil (Fair Trade), am putea schimba lumea!

Și, cum este “doar Crăciunul” tău, te las să îl petreci dăruind ceea ce ai mai de preț: atenție, o vorbă bună, un zâmbet, iubire. Hai că va fi așa frumos, chiar și fără zăpadă!

 

Anda

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul Bebe Ghi