De ce balsamul de rufe nu este necesar și este nesănătos

Chiar nu există un motiv bun pentru care să folosești balsam de rufe. De fapt, sunt o mulțime de motive bune pentru care să îl eviți. Pe lângă faptul că îți “îmbraci” țesăturile cu alergeni și perturbatori ai sistemului endocrin, mai sunt și o mulțime de substanțe toxice “secrete” care îți fac hainele să miroasă așa…chimic de bine!

Dar haide să vedem de ce și când a apărut balsamul de rufe.
Prin 1960, bunicile (de astăzi) din America începeau să folosească uscătorul de rufe. După o viață de atârnat rufe pe sârmă, lucrurile urmau să fie mult mai ușoare. Totuși, când buni scoate hainele din uscător, constată că sunt bățoase și aspre. Iar pantalonii din poliester miros…cumplit. Pentru a rezolva aceste probleme, producătorii de uscătoare au inventat balsamul de rufe.

În România, uscătorul de rufe nu este folosit la scară largă. În puține case îl întâlnim. Totuși, balsamul de rufe este foarte utilizat. Cel mai probabil, pentru senzația de rufe mai moi și pentru miros. Este cumva întipărit în mintea noastră că, atunci când spălăm rufe, trebuie să folosim și balsam ca hainele să miroasă frumos și să nu se electrizeze.

Motivele pentru care balsamul de rufe NU este un produs sigur și sănătos chimicalele din balsamul de rufe

Există 2 grupe de chimicale care fac balsamul toxic.

1. Chimicalele ce fac țesăturile moi

Primele balsamuri foloseau apă, săpun și ulei pentru a face hainele plăcute la atingere. Acum, companiile folosesc cu totul altceva pentru a atinge acest scop.

Te invit întâi să freci între degete o haină la a cărei clătire s-a folosit și balsam de rufe. Senzația pe care o poți descrie este de lipicios, ceros, nu? Uite ce se folosește pentru a obține acest rezultat:

– Compuși de amoniu cuaternar – sunt cunoscuți pentru că provoacă astm și alergii. De asemenea, unii sunt perturbatori ai sistemului endocrin și contribuie la formarea nitrozaminelor, cauzatoare de cancer;
– Ftalații – perturbatori endocrini. Mai multe tipuri de ftalați se găsesc în produse de emoliere;
– Dietanolamina (DEA) – interacționează cu alte produse chimice și creează nitrozaminele (cauzatoare de cancer);
– 4-t-nonilfenol – perturbator endocrin care imită estrogenul.

2. Chimicalele ce parfumează hainele

Substanțele chimice folosite la realizarea parfumurilor din diferite produse sunt una dintre cele mai mari necunoscute. Nu se cere să apară detaliate pe nici o etichetă deoarece producătorii susțin că sunt proprietari. Tocmai de aceea, este foarte greu de evaluat siguranța oricărui produs ce conține parfum.
Și nu este mai sigur să consumi produse ce nu au parfumuri. Și asta pentru că, de regulă, conțin altceva pentru a masca mirosul neplăcut sau chimic.

Uite ce se știe despre parfumuri:

– Există 3.000 de substanțe chimice ce sunt folosite pentru a face parfumuri;
– Un produs ce miroase bine poate conține 50-300 de substante chimice diferite;
– Parfumurile chimice sunt o sursă majoră de poluare a aerului din interior;
– Inhalarea chimicalelor din parfumuri este corelată cu astmul și alergiile;
– Unele componente chimice din parfumuri pot reacționa cu ozonul din aer, creând poluanți secundari periculoși, cum ar fi formaldehida;
– Multe parfumuri chimice, cum ar fi moscul sintetic, sunt perturbatoare ale sistemului endocrin.

Ca o concluzie, iată cum ne pot face rău chimicale din balsamurile de rufe:

  • Pot fi absorbite prin piele (prin purtarea hainelor sau folosirea țesăturilor clătite cu balsam). Folosirea de creme, loțiuni sau dezinfectante pentru mâini favorizează absorbția chimicalelor în piele.
  • Pot fi inhalate deoarece emit gaze (compuși volatili). Aceste gaze contribuie la poluarea aerului în interiorul casei și sunt recunoscute pentru reacțiile alergice pe care le generează

Cum să scapi de obiceiul de a folosi balsam de rufe alternative sanatoase labalsamul de rufe

Păi, în primul rând înțelegând că face mai mult râu decât bine. Tot ceea ce faci este să adăugi mediului și așa sufocat de chimicale în care trăiești încă un element.

Practic vorbind, poți înlocui balsamul de rufe cu oțetul alb de alcool – 2 linguri sau aceeași cantitate ca și balsamul (am pus și eu un link la întâmplare, pentru exemplu. Nu am testat produsul din link http://www.vianaturalia.ro/produse-bio-pt-curatenia-casei/34-otet-din-alcool-alb-pentru-menaj.html), în care adaugi câteva picături (10-20) de ulei esențial (lavandă, cuișoare sau ce îți place).
De ce oțet? Pentru că hainele se vor clăti mai bine și culorile vor fi mai intense pentru mai mult timp. Și nu rămâne nici un fel de miros de oțet în haine, dacă te îngrijorează acest aspect 🙂
De ce uleiuri esențiale? Pentru un miros plăcut și natural. Nu pătează fiindcă sunt amestecuri de fenoli în principal (uneori și de rășini). Se numesc impropriu uleiuri esențiale. Cu puține exceptii, un ulei de calitate nu lasa urme pe hârtie după ce se usucă. Cu atât mai puțin pe haine. Ai totuși grijă cu uleiurile esențiale de citrice.

Dacă folosești uscătorul de rufe, pentru a elimina efectul static, există alternativa mingilor de uscare. Se găsesc fie pe Amazon, fie pe diverse siteuri din România (dar am văzut că arată puțin diferit).

Ca o notă de final: hainele din bumbac organic nu au nevoie de balsam fiindcă sunt materiale naturale ce nu miros urât când se încălzesc și sunt foarte moi.

Surse: 
http://www.organicauthority.com/sanctuary/is-fabric-softener-toxic-hell-yes-it-is.html
http://www.scientificamerican.com/article/greener-laundry/
http://www.alternet.org/environment/scary-downside-fabric-softener-sheets-toxic-toxic-toxic
http://www.nontoxicforhealth.com/fabric-softener.html

Anda

7 Responses to “De ce balsamul de rufe nu este necesar și este nesănătos”

  1. Lori

    auzisem mai demult ceva vag despre balsam dar neavand “dovezi” am folosit in continuare. foarte interesant articolul! abia astept sa incerc si varianta naturala! totusi as avea o intrebare: oare am putea prepara o cantitate mai mare de balsam? (…la fel ca cel din magazin? )…pentru “comoditatea” noastra 🙂 Ca orice preparat natural, este normal sa isi piarda din proprietati in timp, dar ma gandesc, de exemplu la sapunul de casa pe care-l face bunica si care rezista fff mult!

    • Anda

      Lori, ne bucurăm că ți s-a părut util articolul. Legat de prepararea în avans, nu am recomanda. Ținând cont ca vorbim numai de 2 ingrediente care se pun direct în compartimentul de balsam al mașinii de spălat, cel mai bine le amestecăm direct acolo. Cel mai probabil calitățile volatile ale uleiurilor ar fi alterate în amestecul cu oțetul. Te salutăm și o zi bună îți dorim o zi bună!

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul Bebe Ghi