Dermatita atopică la copii și hainele organice

Dermatita atopică (sau eczema) afectează aproximativ 10% dintre bebeluși și copii. Cauza exactă nu este cunoscută dar se crede că apare în urma unei combinații între moștenirea genetică și o varietate de declanșatori din viața de zi cu zi.

Ce este dermatita?
Este o boală de piele cronică, care se manifestă prin mâncărime. Debutează în primii 5 ani de viață, cu precădere în primele 6 luni. În general dispare la maturitate, deși sunt cazuri când poate dura și după această vârstă. Dermatita are perioade de acutizare și perioade de reminiscență. Există momente când pielea pare minim afectată sau chiar normală și momente când se agravează semnificativ. Unii copii au o variantă de dermatită moderată iar alții au forme severe, deNewborn has eczemanumite dermatită atopică.

Ce ne predispune la dermatită?
Eczema apare mai des în familiile unde există un istoric în acest sens, alergii la polen/praf sau astm. Aceste boli fac parte din ceea ce se numește “triada atopică”. O rudă de gradul I sau II poate fi adesea identificată în familia unui copil cu dermatită. Copiii cu eczemă au șanse mai mari să dezvolte o alergie sau astm, dar existența uneia din aceste condiții medicale nu o cauzează pe cealaltă.

Cum diferă dermatita la un bebeluș de aceeași condiție dar la un copil mai mare?
Aspectul și localizarea eczemei se schimbă pe măsură de copilul crește. La bebeluși este mai proeminentă în obraji, frunte și pe scalp. Poate afecta cea mai mare parte a corpului, dar de obicei nu o regăsim în zona scutecului. Între 6 și 12 luni, de obicei se agravează în zonele folosite de bebe pentru a se târâ: genunchi și coate. În jurul vârstei de 2 ani, tinde să apară cu precădere în coate și genunchi, încheieturi, glezne și mâini. Poate afecta și pielea din jurul gurii sau pleoapele. Copiii mai mari sau adolescenții pot avea dermatită numai pe mâini.
La bebeluși eczema tinde să fie mai roșie și inflamată. La copii și adolescenți pare mai uscată și pielea poate fi îngroșată și cu linii adânci (o modificare a pielii numită lichenificare).

Ce poate determina o agravare a dermatitei copilului meu?
Exacerbarea eczemei are loc când pielea este foarte uscată, când vine în contact cu substanțe iritante sau factori alergeni sau când pielea este infectată. Eczema tinde să se agraveze iarna când aerul este uscat și să se amelioreze vara când umiditatea este mai ridicată. La bebeluși, saliva ce le curge din guriță poate cauza iritații în plus mai ales la nivelul obrajilor, bărbiei și gâtului. Declanșatorii specifici variază de la un copil la altul și pot fi animalele, carpetele, acarienii, materialele (cum ar fi lâna), fumul de țigară, chimicalele din haine sau produsele parfumate (parfum, detergenți, odorizante).

Există un leac pentru un copil cu eczemă?
Din păcate, dermatita nu se poate vindeca. Din fericire, în majoritatea cazurilor se estompează semnificativ cu trecerea timpului. Vestea bună este că poate fi ținută sub control.
Tratamentul include gestionarea corectă a uscăciunii și inflamației la nivelul pielii. Pentru majoritatea copiilor este esențială o rutină de îmbăiere corespunzătoare, dar există și cazuri pentru care funcționează spălatul mai rar.
Tratamentul alopat implică folosirea anti-inflamatoarelor (steroizi) pentru a trata inflamatia. Însă mulți părinți doresc o alternativă mai blândă și fără atâtea efecte secundare așa că apelează la homeopatie, care are în multe situații rezultate spectaculoase.

Ce alte tratamente există pentru a ameliora dermatita la bebeluși și copii?
Igiena adecvată a pielii și hidratarea ei sunt cele mai importante. Uneori se administrează si antihistaminice oral pentru a reduce mâncărimea dar, și mai important, au ca efect secundar starea de somnolență care îi ajută pe cei mici să adoarmă (și, cum mâncărimea este semnificativ mai pronunțată noaptea, este un ajutor important). Oricum ar fi, medicul este cel care trebuie să decidă ce tip de tratament este necesar.

Pe lângă cele menționate mai sus, este important să identificați cauzele ce declanșează agravarea dermatitei și să le evitați pe cât posibil. Copiii cu dermatită au o reactivitate și sensibilitate mai mare la tot ce este chimic și toxic, deci produsele de natură organică (de la alimente la cosmetice și textile) sunt adesea o soluție. Verifică cu atenție informațiile de pe etichete pentru a te asigura că ai ales un produs certificat organic și urmărește reacția celui mic. Fă schimbări gradual pentru a îți da seama ce a ajutat și ce nu.

Hainele organice și dermatita
Hainele confecționate din bumbac 100% organic și certificate GOTS sunt o garanție a faptului că materialul ce va veni în contact cu pielea copilului tău nu conține urme de pesticide, ierbicide, îngrășăminte artificiale și că nu a fost vopsit folosind substanțe toxice. Mai mult, datorită calității superioare a acestui tip de bumbac el este foarte moale și plăcut la atingere, creând o stare suplimentară de bine.
Citind diverse review-uri și păreri și folosind datele statistice, am concluzionat că folosirea acestui tip de haine ajută la îmbunătățirea calității vieții celor ce suferă de această condiție medicală (și nu numai). Este important și de preferat ca măcar hainele ce vin în contact direct cu pielea (lenjerie, bluze de corp, dress-uri etc.) să fie organice, un fapt valabil pentru noi toți de altfel.
Desigur, sunt și situați când nu ajută și asta deoarece cauza dermatitei este cu totul alta. Tocmai de aceea trebuie ca, prin încercare și eroare, să găsești soluțiile potrivite pentru puiul tău. Cel puțin până când cercetările medicale vor avansa și vom avea mai multe informații, this is the best we can do.

Mai jos regăsești câteva linkuri pe care le-am folosit ca și surse de documentare și unde vei găsi răspunsuri la întrebări frecvente pe care părinții copiilor cu dermatită le au. Sper să îți fie de folos.

https://www.welovefrugi.com/blog/2011/12/tips-to-help-with-eczema-in-children/
http://www.morethanmummies.com/2012/01/eczema-how-organic-clothing-can-help/
https://nationaleczema.org/eczema/child-eczema/infants-toddlers/
http://www.organic-baby-resource.com/baby-eczema.html
http://scratchorsniff.com/eczema-organic-clothing/

 

 

Anda

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul Bebe Ghi