Organic&Fairtrade

Organic&Fair Trade

Organic
Suntem invadați de produse pretins a fi organice. Suntem înșelați la fiecare colț de stradă de etichete verzi și marketing elaborat                                          .

Plătim pentru aceeași Marie dar cu altă pălărie prețuri premium, iar apoi ne simțim trădați și dezamăgiți. Avem atâtea posibilități

de informare dar nu știm cine ne spune adevărul.

Iată, pe scurt, ce sțim noi despre hainele organice și cum le puteți recunoaște.

Conceptul de “organic” a apărut relativ recent, în jurul anilor 1940, ca și răspuns la utilizarea tot mai frecventă și în cantități din ce în ce mai mari a pesticidelor, îngrășămintelor și altor chimicale pentru a accelera creșterea recoltelor și a mări producția.

În prezent, majoritatea produselor de natură alimentară, cosmetică sau textilă sunt realizate utilizând materie primă preponderent chimicizată, cu efecte nebănuite asupra corpului uman. Organismul este din ce în ce mai agresat, expus unei varietăți crescânde de alergeni, consecințele fiind prezente la scară largă: alergii, eczeme, astm, intoxicații, oboseală etc..

Hainele organice sunt haine confecționate din materiale crescute conform standardelor agriculturii organice internaționale. Materiale organice pot fi bumbacul, mătasea, lâna sau iuta. Iată care ar fi diferența între hainele organice și cele convenționale, din punct de vedere al fibrelor:

 • Fibrele sunt crescute fără ierbicide, pesticide sau semințe modificate genetic;
 • Cultivarea organică a bumbacului produce semnificativ mai puține emisii de dioxid de carbon;
 • Cultivarea organică a bumbacului utilizează cu 60% mai puțină apă comparativ cu metodele convenționale;
 • Reziduurile chimice (pesticide sau ierbicide) nu ajung în mediul înconjurător;
 • Oamenii și animalele nu sunt expuși chimicalelor.

Atenție însă la ce cumpărați deoarece nu se impune ca materialele să fie 100% organice pentru a se utiliza eticheta de “produs organic”. De fapt, în mare parte compoziția de material organic este sub 25%. Hainele comercializate de Bebe Ghi sunt confecționate din bumbac 100% Organic!

În afara materialelor, pentru a se ajunge la un produs finit se trece printr-un întreg proces ce necesită tehnologie de ultimă generație și investiții semnificative pentru prelucrarea și vopsirea non-toxică, prietenoasă pentru piele și mediu a fibrelor. Substanțele non-toxice care totuși să coloreze atractiv și calitativ un produs, care să nu polueze mediul înconjurător și să nu intoxice omul sunt scumpe și rareori folosite. O mulțime de firme de renume promovează colecții de haine din bumbac organic, însă la fel de toxic prelucrate ca și cele convenționale. Toate hăinuțele Bebe Ghi sunt vopsite non-toxic, cu grijă pentru oameni și natură.

Așadar, mare atenție și vigilență la ce cumpărați! Un produs realmente organic înseamnă fibre cultivate organic și proces de prelucrare ce utilizează soluții și vopseluri non-toxice atât pentru piele cât și pentru mediul înconjurător.

Fairtrade sau comerț echitabil

Comerțul echitabil este o mișcare socială al cărei scop este sprijinirea producătorilor din țările în dezvoltare pentru a obține prețuri corecte pentru produsele și munca lor, precum și creșterea standardelor sociale și de mediu. Este o idee aparută în jurul anului 2002 și un termen încă prea puțin cunoscut în România.

Mișcarea își propune să promoveze o mai mare echitate în schimburile internaționale prin dialog, transparență și respect. Promovează dezvoltarea durabilă, sprijinind condiții comerciale superioare și asigurând drepturile producătorilor marginalizați și ale muncitorilor din țările în curs de dezvoltare. Organizațiile Fair Trade, cu sprijinul consumatorilor, sunt angajate activ în sprijinirea producătorilor, conștientizarea populației privind realitățile schimburilor comerciale și în campanii de schimbare a regulilor și practicilor convenționale în schimburile internaționale.

Eticheta Fairtrade este o certificare greu de obținut, ce are ce scop să le permită consumatorilor să identifice produsele care îndeplinesc standardele impuse de organismele internaționale de certificare (FLO International și FLO-CERT). Acestea auditează producătorii și distribuitorii pentru a se asigura că toate criteriile sunt îndeplinite.

Un produs certificat Fairtrade înseamnă:

 • Creșterea și recoltarea culturilor conform standardelor internaționale stabilite de FLO-CERT;
 • Monitorizarea lanțului de aprovizionare de către FLO-CERT pentru a asigura integritatea produsului etichetat;
 • Prețuri corecte plătite producătorilor și muncitorilor;
 • Neexploatarea copiilor și abolirea sclaviei;
 • Garantarea siguranței la locul de muncă și posibilitatea muncitorilor de a se organiza în bresle;
 • Aderarea la prevederile Drepturilor Omului;
 • Plata unui preț corect care asigură dezvoltarea socială, protecția și conservarea mediului înconjurător.

Așadar, cumpărând produse certificate Fairtrade contribuim la trasformarea lumii într-un loc mai drept, încurajăm munca și protejăm mediul înconjurător.

Toate produsele noastre certificate Fairtrade, de la cultivator la producător.

Știați că: bumbacul ocupă numai 2,5% din suprafața cultivată a pământului însă utilizează 16% din cantitatea totală de insecticide folosite, mai mult decât orice altă recoltă?

 

Abonează-te la newsletter-ul Bebe Ghi