Organic, GOTS and fairtrade
Organic, organic peste tot…
Dacă până acum câțiva ani aproape că nu se auzise despre produsele organice, în ultima perioadă piața de profil a explodat și în România. De la mâncare la cosmetice și, mai nou, haine.
Suntem bombardați de sigle verzi și ambalaje atrăgătoare, însă puțini dintre noi au cunoștințe suficiente pentru a deosebi un produs autentic de unul cu maxim 5% ingrediente organice. Totodată, din lipsa transparenței, rareori ni se spune cu adevărat prin ce metode au fost prelucrate și aduse la stadiul de bun finit achizițiile “verzi”.
Agricultura organică, o alternativă forțată de industrializare
Agricultura organică a apărut relativ recent, ca alternativă la cea ce folosește chimicale (pesticide, fertilizatori etc.) pentru creșterea recoltelor. Până prin anii ’50, nu exista altceva decât agricultură „organică”. Însă creșterea rapidă a populației a pus o semnificativă presiune pe volum, preț și timp, astfel încât s-au găsit tot felul de soluții pentru a satisface cererea crescândă, a face produsele accesibile și a câștiga cât mai mult.
Desigur că aceste decizii nu au rămas fără consecințe: un mediu înconjurător din ce în ce mai poluat, oameni din ce în ce mai bolnavi datorită acumulării în organism a toxinelor provenite din mâncare, cosmetice, haine și aer, exploatarea muncitorilor și fermierilor din industriile de profil, monopolul unor firme.
Mișcarea “verde”
Ca o consecință a acestor derapaje, a apărut mișcarea verde: produsele organice.
Există o serie de organisme internaționale sau continentale care reglementează tot ce înseamnă ciclu de producție: de la recolte la mod de prelucrare, ambalare etc.. Ele diferă în funcție de specificul industriei și este bine ca atunci când achiziționăm astfel de bunuri, să ne interesăm înainte pentru a nu plăti premium produse ordinare, promovate prin marketing mincinos.
Industria textilă: “fast and cheap” cu urmări dramatice
Făcând referire strict la industria textilă, moda “cheap and fast” (ieftin și rapid) este în plin trend: ne cumpărăm haine ieftine, cât mai multe, fără a ține cont de calitatea materialelor folosite sau de modul în care au fost vopsite sau finisate.
Însă, când vine vorba despre produsele ieftine, întotdeauna prețul este plătit de cineva: de noi cu sănătatea, de fermierii și muncitorii care sunt exploatați și subzistă, de planeta pe care o poluăm și îmbolnăvim pe zi ce trece. Suntem prinși în tsunami-ul consumismului, paralizați de seci nevoi compulsive (satisfacția de a-mi fi cumpărat încă un tricou) și indiferenți la tot ce ne înconjoară.
Ce este bumbacul organic?
Bumbacul organic este crescut folosind metode și materiale care au minim impact asupra mediului. Locația recoltelor este schimbată cu regularitate pentru a nu epuiza solul de nutrienți și a îi menține fertilitatea, nu se folosesc pesticide sau fertilizatori chimici, se protejează și dezvoltă indirect habitatele animalelor. Organizații de certificare se asigură că fermierii folosesc numai metode și materiale permise de reglementările internaționale. Totodată, este interzisă folosirea semințelor modificate genetic.
În consecință, apa și natura din împrejurimile recoltelor nu sunt poluate, animalele nu ajung să ingere sau absoarbă prin piele chimicale (care, în final, tot în corpul nostru ajung prin consumarea produselor animale), iar bumbacul rezultat are o calitate semnificativ superioară celui provenit din recoltele convenționale.
Deși procentul recoltelor organice de bumbac a crescut semnificativ și susținut în ultimii ani, încă se află departe de a se compara ca volum cu cel convențional (reprezintă sub 5% din producția globală). Deși se cunosc foarte bine problemele pe care le ridică aceste recolte (recoltele de bumbac obișnuit ocupă numai 3% din suprafața arabilă a Terrei dar folosesc 25% din totalul pesticidelor chimice), interesele financiare primează.
Grijă mare la cum alegem hainele din materiale organice
Chiar dacă există reglementări clare privind modul în care se cultivă, crește și recoltează bumbacul organic, cu hainele organice lucrurile stau diferit.
Un producător al acestor articole vestimentare nu este obligat ca produsul său să aibă un procent minim de material organic în compoziție pentru a îi aplica eticheta “Organic”. De aceea, nici nu veți regăsi pe etichetele majorității hainelor pretinse a fi organice această informație. În consecință, plătiți premium pentru 2% material organic în rochia achiziționată.
O altă problemă gravă o reprezintă modul de vopsire al materialelor. Majoritatea hainelor pretinse a fi organice sunt vopsite convențional, folosind vopseluri toxice și chiar metale grele. Stând în contact cu pielea perioade prelungite, sunt absorbite în organism și generează probleme de sănătate pe termen mediu și lung (uneori și imediat).
Ce este certificarea GOTS?
Pentru a vă asigura cu privire la modul de prelucrare, căutați ca pe eticheta produsului să existe o certificare a unei organizații mondiale sau continentale de profil. GOTS (Global Organic Textile Standards) este, probabil, cea mai răspândită și cunoscută.
Certificarea GOTS este singurul program care adresează atât materia primă cât și procesul de prelucrare și producție.
Astfel, produsul finit trebuie să conțină minim 70% material organic, certificat sub standardele National Organic Program. Interzice folosirea vopselurilor toxice, albirea cu clor, tratamente de finisare pe bază de formaldehidă și nanoparticulele menite să facă un produs antibacterian. De asemenea, reglementează modul de tratare al apei înainte de ieșirea din fabrică și deversarea în mediu.
Nici fermoarele sau capsele nu scapă prevederilor GOTS (nichelul sau cromul nu sunt permise), iar imprimeurile de pe tricouri sau alte articole vestimentare nu pot fi făcute decât cu cerneală non-toxică (cele pe bază de PVC sunt interzise).
Dar eticheta Fairtrade?
Există niște principii pe care toate bunurile etichetate ca Fairtrade trebuie să le respecte. Producerea acestora trebuie să se facă oferindu-se condiții adecvate de lucru muncitorilor, fără a fi exploatați și nu există copii care să lucreze în lanțurile de producție Fairtrade. Recoltele sunt crescute prin metode sustenabile, iar cele modificate genetic nu pot fi certificate Fairtrade. Poate cel mai important, un preț corect este plătit oamenilor pentru munca lor, acest lucru rezultând în beneficii uriașe pentru comunitățile sărace.
Ce înseamnă toate acestea?
Data viitoare când veți achiziționa haine organice din surse verificate, puteți avea certitudinea că ați primit pentru ce ați plătit. Că aveți un produs de calitate superioară, sigur pentru sănătatea dumneavoastră dar și pentru planeta care le va rămâne copiilor noștri. Că oamenii care trudesc pentru a realiza acel tricou au ce pune pe masă, își pot duce copiii la școală și nu sunt exploatați. Ca mafia textilelor a mai pierdut un câștig iar natura a mai câștigat un aliat.
Dacă puteți, alăturați-vă cumpărătorilor informați, responsabili și cărora le pasă: de ei, de ceilalți și de natură.